Καρναβάλι και Κουδουνοφόροι του Σοχού – Μέριου

Κτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερτίσκος, ΒΑ του Νομού Θεσσαλονίκης και με υψόμετρο τα 650 μέτρα, βρίσκεται η Δημοτική Ενότητα Σοχού.

Από τους αρχαιότερους χρόνους ανήκε σε μια από τις 18 επαρχίες του Μακεδονικού Βασιλείου, την επαρχία Βισάλτιας. Η πλούσια τοπική παράδοση της περιοχής , αναδεικνύεται μέσα από την αναβίωση μοναδικών εθίμων όπως η παραδοσιακές αποκριάτικες εκδηλώσεις των κουδουνοφόρων του Σοχού και το λαϊκό πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου.

Την περίοδο της Αποκριάς ένα εντυπωσιακό δρώμενο λαμβάνει χώρα στο Σοχό. Οι Κουδουνοφόροι του «Μέριου» έχοντας τις ρίζες τους στην αρχαία Διονυσιακή λατρεία, παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για έθιμο στενά συνδεδεμένο με την παράδοση του χωριού και παίζει ρόλο, όχι μόνο αποκριάτικου γλεντιού αλλά συνήθειας που φέρνει και τη σοδειά των κατοίκων.

Το καρναβάλι έχει βραβευτεί πολλές φορές από ευρωπαϊκές εκθέσεις και προγράμματα όπως το Masques d’Europe.

Επίσης μπορείτε να δείτε πολλές από τις φορεσιές των κουδουνοφόρων και στο Τοπικό Μουσείο Σοχού που παρουσιάζει παραδοσιακά αντικείμενα και τοπικές φορεσιές.