ΛΑΧΑΝΑΣ
Ορεινό χωριό , με υψόμετρο 600 μέτρων. Συνορεύει με τους Νομούς Σερρών και Κιλκίς. Ο Λαχανάς αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου Λαγκαδά λόγω της ομώνυμης μάχης κατά την περίοδο 19-21 Ιουνίου 1913.

Το Ηρώο του Λαχανά που αναπαριστά έναν άγγελο και ένα στρατιώτη έχει ανεγερθεί εις μνήμην των πεσόντων. Το ομώνυμο μουσείο, παραουσιάζει εκθέματα και κειμήλια της ιστορικής μάχης. Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η επέτειος της Μάχης του Λαχανά.

ΔΟΡΚΑΔΑ
Η Δορκάδα είναι προσφυγικό χωριό της Επαρχίας Λαγκαδά. Πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922, ερχόμενοι από το χωριό Καρατζάκοι της Ανατολικής Θράκης, το οποίο φημίζόταν για τα τυροκομικά του. Στη νέα τους πατρίδα δόθηκε το όνομα «Δορκάς» (είδος ζαρκαδιού), σαν ανάμνηση της γενέτειρας τους. Οι κάτοικοι, ως γνώστες της τέχνης δημιούργησαν μικρά εργαστήρια όπου παρασκεύαζαν γιαούρτι από τα αιγοπρόβατα που εξέτραφαν οι ίδιοι.
Σήμερα στη Δορκάδα υπάρχουν επτά εργαστήρια παραγωγής γιαουρτιού με παράλληλη παραγωγή και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το πιο φημισμένο όμως είναι το εξαιρετικό γιαούρτι Δορκάδος, με τη μοναδική συνταγή αλλά και το διαφορετικό τρόπο παρασκευής του.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
Στο βορειότερο άκρο του Δήμου Λαγκαδά βρίσκεται το χωριό Ευαγγελίστρια. Την ημέρα εορτής του Πολιούχου του χωριού Αγίου Γεωργίου, πραγματοποιείται μεγάλο Ποντιακό Γλέντι.

ΚΑΡΤΕΡΑΙ
Ένα όμορφο ορεινό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Συνορεύει με τους οικισμούς Ξυλόπολης, Δορκάδος, Λευκοχωρίου, Μαυροράχης και Στεφανίων. Στο χωριό υπάρχουν οι δύο εκκλησίες του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Γεωργίου.

ΚΩΔΩΝΙΕΣ
Η πλούσια σε ομορφιά περιοχή, βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων και προσφέρεται για περιπάτους και ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης μέσα στην φύση. Στις καταπράσινες εκτάσεις του χωριού βρίσκεται χτισμένο αγρόκτημα το οποίο προσφέρει χώρους ιππασίας , κολύμβησης, τοξοβολίας και σκοποβολής.

ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ
Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Δορκάδα, βρίσκεται ο οικισμός Μαυροράχη, ένα από τα μικρότερα και πιο ήσυχα χωριά του Δήμου Λαγκαδά. Δίπλα στην όμορφη πλατεία σώζεται μέχρι σήμερα τμήμα της παλιάς εκκλησίας και του σχολείου που λειτουργούσε στην περιοχή.

ΝΙΚΟΠΟΛΗ
Η τοπική Κοινότητα της Νικόπολης βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ ΒΑ της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι της Νικοπόλεως (παλιά ονομασία Ζάροβα) είναι πρόσφυγες από την Νικόπολη του Πόντου. Στο νέο χωριό, στο οποίο έδωσαν το ίδιο όνομα εις ανάμνησιν της χαμένης πατρίδας, εγκαταστάθηκαν το 1914 μετά την απελευθέρωση της περιοχής τον Ιούνιο του 1913 (μάχη Λαχανά).

ΞΥΛΟΠΟΛΗ
Στην Ξυλόπολη αξίζει κανέις να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και αποτελεέι αξιόλογο ιστορικό μνημείο, αφού εκεί εκδηλώθηκαν οι πιο βίαιαες συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Ο χώρος του κλειστού Γυμναστηρίου αλλά και του Βοτανικού κήπου αποτελούν κόσμημα για το χριό της Ξυλόπολης. Η έκταση του Βοτανικού Κήπου ανέρχεται στα 80 στρέμματα και συνολικά έχουν φυτευτεί 4.117 φυτά από 945 είδη και ποικιλίες φυτών.

ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ
Οι άριστες εγκαταστάσεις αγροτουρισμού του χωριού προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβα΄νουν εκτός της ιππασίας , τη σκοποβολή την τοξοβολία , την ποδηλασία και άλλες εναλλακτικές δράσεις. Στο χωριό επίσης λειτουργούν και δύο ιππικοί όμιλοι προσελκύοντας πλήθος κόσμου από διάφορα μέρης της Ελλάδας. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, μέσα στη φύση με πανοραμική θέα όλης της περιοχής.

ΣΟΧΟΣ
Κτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερτίσκος, ΒΑ του Νομού Θεσσαλονίκης και με υψόμετρο τα 650 μέτρα, βρίσκεται η Δημοτική Ενότητα Σοχού. Από τους αρχαιότερους χρόνους ανήκες σε μια από τις 18 επαρχίες του Μακεδονικού Βασιλείου, την επαρχία Βισάλτιας. Η πλούσια τοπική παράδοση της περιοχής , αναδεικνύεται μέσα από την αναβίωση μοναδικών εθίμων όπως η παραδοσιακές αποκριάτικες εκδηλώσεις των κουδουνοφόρων του Σοχού και το λαϊκό πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Την περίοδο της Αποκριάς ένα εντυπωσιακό δρώμενο λαμβάνει χώρα στο Σοχό. Οι Κουδουνοφόροι του «Μέριου» έχοντας τις ρίζες τους στην αρχαία Διονυσιακή λατρεία, παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για έθιμο στενά συνδεδεμένο με την παράδοση του χωριού και παίζει ρόλο, όχι μόνο αποκριάτικου γλεντιού αλλά συνήθειας που φέρνει και στην σοδειά των κατοίκων.
Κάθε χρόνο, επί τη ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Αποστόλων και συγκεκριμένα το τριήμερο 28-30 Ιουνίου ο Σοχός διοργανώνει θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τους παραδοσιακούς αγώνες ελληνορωμαϊκής πάλης. Η παράδοση επιβάλλει στους αθλητές που συμμετέχουν από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, να αγωνίζονται φορώντας δερμάτινο παντελόνι (κισπέτ), αλειμμένοι σε όλο το σώμα με λάδι και ανυπόδητοι. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου Σοχού. Το μοναστήρι, κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου η οποία φυλάσσσεται στην Ι.Μ. Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το ανοιχτό θέατρο «ΡΑΚΟΒΟ» το οποίο φιλοξενεί κατά καιρούς αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, το Τοπικό Μουσείο Σοχού που παρουσιάζει παραδοσιακά αντικείμενα και τοπικές φορεσιές , τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χτισμένο το 1750, το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου λίγο έξω από το χωριό με την μοναδική θέα καθώς και την πέτρινη Βυζαντινή Γέφυρα.

ΑΣΚΟΣ
Ο ασκός είναι χτισμένος στο υψίπεδο, το οποίο σχηματίζεται ανάμεσα στο όρος Βερτίσκος και στην λίμνη Βόλβη. Η θέση του προσφέρει μοναδική θέα στην πεδιάδα του Λαγκαδά, τις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, καθώς και στις κορυφογραμμές του Χορτιάτη. Στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ασκόνίτισσας ή Γιάτρισσας. Αξίζει να κάνετε μια στάση στις ταβέρνες του χωριού και να γευτείτε το φημισμένο κρασί της περιοχής.

ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ ΑΣΚΟΥ
Την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην εκκλησία του χωριού για να τιμήσει την μνήμη του αγίου , αλλά και να δοκιμάσει τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα περέκ και ταν, που προσφέρουν οι γυναίκες του χωριού. Ξεχωριστή ημέρα για τους κατοίκους αποτελεί το «Αντάμωμα» Ποντίων, μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις που διοργανώνεται στο χωριό το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Βερτίσκου και σε υψόμετρο 610 μέτρων, συναντά κανείς το χωριό Κρυονέρι. Αρχαίοι τάφοι, τεχνητοί λόφοι (τούμπες) και νομίσματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, μαρτυρούν ότι το Κρυονέρι ανήκε στην επαρχία της Μυγδονίας. Μέσα στο χωριό «κρυμμένο» σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Από τα θεμέλια του ναϊσκου αναβλυζει θαυματουργό αγίασμα. Αξίζει να κάνει κανείς μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού, θαυμάζοντας τις φυσικές ομορφιές του και να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα.

ΑΥΓΗ
Ο οικισμός της Αυγής ιδρύθηκε από οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο. Κάθε χρόνο το πρώτο Παρασκευοσαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, διοργανωνεται με μεγάλη επιτυχία το «Συναπάντεμα Αυγιωτών και Φίλων». Το δέσιμο των κατοίκων μεταξύ τους αλλά και η επαφή που επιμένουν να κρατούν με την μακραίωνη ιστορία τους αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου. Το χωριό επίσης φημίζεται και για τα τυροκομικά προϊόντα που παράγει.

ΝΕΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ
Στην ΒΑ πλευρά του όρους Βερτίσκου σε υψόμετρο 800 μετρών και μόλις 7 χλμ. από τον Σοχό, βρίσκεται το εγκαταλελειμένο χωριό Νέα Σεβάστεια. Το χωριό συγκροτήθηκε από πρόσφυγες της περιοχής «Σέβας» της Μικράς Ασίας το 1922 και εγκαταλείφθηκε λόγω των δύσκολων συνδθηκών διαβίωσης την δεκαετία του 1970. Οι κάτοικοι διατήρησαν, επισκέπτονται και λειτουργούν μέχρι σήμερα την εκκλησία του χωριού, τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Σε καλή κατάσταση επίσης διατηρείται και το κτίριο του σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναπαλαίωσης.