ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Η Δημοτική Ενότητα Κορώνειας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του όρους Χορτιάτη , νότια της λίμνης Κορώνειας και απέχει 38 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Βυζαντινός Πύργος του Αγίου Βασιλείου, ύψους 15 μέτρων είναι κτισμένος τον 14ο αιώνα και το πιθανότερο είναι ότι δεν εξυηρετούσε σκοπούς άμυνας της πόλης, αλλά σχετιζόταν με την προμήθεια της με αγαθά αλιείας και γεωργίας που προέρχονταν από την λίμνη και την γύρω εύφορη περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση ο Πύργος και το χωριό πήραν το όνομα τους όταν αφιερώθηκαν στο συγκεκριμένο Άγιο από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α’ το Μακεδόνα (9ος αιώνας).

ΑΡΔΑΜΕΡΙ
Σε απόσταση μόλις 38 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη το Αρδαμέρι σκαρφαλωμένο στο όρος Χορτιάτη και χτισμένο σε μια τοποθεσία όπυ τα μισά σπίτια βλεπουν το βουνό και τα άλλα μισά τη λίμνη Κορώνεια «περικυκλωμένο» από μεγάλα δάση γεμάτα από βελανιδιές , οξιές και καστανιές είναι ένα χωριίο που μαγεύει σίγουρα τον επισκέπτη. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι χτισμένη το 1836 πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού και παλιότερα αποτελεούσε την έδρα της Μητρόπολης Εκκουλίων (σημερινής Ιερισσού), του Αγίου Όρους και του Αρδαμερίου. Σήμερα έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο, λόγω του ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

ΒΑΣΙΛΟΥΔΙ
30 λεπτά από την πόλη της Θεσσαλονίκης και σε υψόμετρο 140 μέτρων βρίσκεται η Τοπική Κοινότητα Βασιλουδίου. Αξίζει να επισκεφθείτε το πανέμορφο και πνιγμένο στο πράσινο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και τον «Γολγοθά» μετόχιον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλουδίου.

ΓΕΡΑΚΑΡΟΥ
Η Γερακαρού βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Χορτιάτη με θέα την λίμνη Κορώνεια. Στον οικισμό της Γερακαρούς ξεχωρίζουν το μαγευτικό άλσος στα νότια του χωριού με τους κόκκινους βράχους – δημιουργήματα της διάβρωσης του εδάφους – στην θέση «πλατεία»

ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ
Τα λαγκαδίκια βρίσκονται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόβλη.Στην άκρη του χωριού, υπαρχει ο μικρός ποταμός, κατά μήκος του οποίου κάθε χρόνο από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου οργανώνεται τριήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, στην μνήμη του πολιούχου του χωριού, Αγίου Παντελεήμονα.