ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ
Η δημοτική Ενότητα Καλινδοίων , βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του Νομού Θεσσαλονίκης στους πρόποδες του ορεινού όγκου Χορτιάτης και του όρους Χολομώντα της Χαλκιδικής. Η έδρα της , το Ζαγκλιβέρι απέχει 47 χλμ. Από τη Θεσσαλονίκη. Πρωτοϊδρυθηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα και είναι η συνέχεια της αρχαίας μακεδονικής πόλης των Καλινδοίων. Αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι στο οποίο έζησε η Αγία Ακυλίνα που βρήκε μαρτυρικό θάνατο το 1764 και στη μνήμη της οποίας διοργανώνονται στις 23-27 Σεπτεμβρίου, οι πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ακυλίνεια».

ΝΕΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ (ΚΑΛΑΜΩΤΟ)
Τέσσερα χιλιόμετρα έξω από το Ζαγκλιβέρι καοντά στην Τοπική οινότητα Ν. Καλινδοίων , βρίσκονται τα αρχαία Καλίνδοια, πόλη του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου. Από τις ανασκαφές βρέθηκαν αγάλματα, επιγραφές, ταφικές στήλες, νομίσματα, ειδώλια κλπ., τα οποία εκτίθενται σε ειδική αίθουσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σημαντικό εύρημα αποτελεί ένα δημόσιο κτίριο, το Σεβαστείο, με συνολικό μήκος 70 μέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσες αφιερωμένες στη λατρεία του Δία, χώρο συμποσίων και το Βουλευτήριο της πόλης. Στο καλαμωτό λειτουργεί επίσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο ιδρύθηκε το 2001. Η παλαιοντολογική του έκθεση περιλαμβάνει απολιθωμένα οστά που ήλθαν στο φως έπειτα από συστηματικές ανασκαφές του Α.Π.Θ. στην περιοχή. Τα ευρήματα χρονολογούνται πριν από 1.000.000 – 2.000.000 χρόνια. Εντυπνσιακά είναι τα οστά από το σαγόνι μιας γιγαντιαίας ύαινας, που έζησε πριν από 2.000.000 χρόνια και η κάτω γνάθος ενός επίσης γιγαντιου ελαφιού.

ΑΔΑΜ
Το χωριο Αδάμ βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης, απέχει μόλις 45 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης (ανατολικά) , και περίπου την ίδια απόσταση από τις ακτές του Στρυμονικού Κολπου (Σταυρός – Ασπροβάλτα) και της Χαλκιδικής. Στο παλιό πέτρινο σχολείο στην παλτεία του χωριού, κτίσμα του 1900, στεγάζεται πλεόν το νεοσύσταστο κινητό Μουσείο Αρχαίων , Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων. Τα εκθέματα είναι αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος μουσικών οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν στον ελλαδικό χώρο από το 2800 π.Χ.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής χτισμένο το 1836 και να ακολουθήσει τα πανέμορφα φυσικά μονοπάτια κατά μήκος του ρέματος της περιοχής .
Η παράδοση λέει πως οι Τούρκοι κυνήγησαν την Αγία Παρασκευή και όταν την έπιασαν της έκοωαν το στήθος και το πέταξαν προς τη ρεματιά. Έτσι δημιουργήθηκαν οι σταλακτίτες στο σπήλαιο με το «Αγίασμα» και από τότε στάζουν συνεχώς νερό.

ΜΕΣΟΚΩΜΟ
Μικρό προσφυγικό χωριό , κοντά στα Νέα Καλίνδοια, σε απόσταση 4 χλμ., από το Ζαγκλιβέρι. Το χωριό πιθανόν ιδρύθηκε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια από κατοίκους της αρχαίας γειτονικής πόλης Καλίνδοια ενώ το έτος 1923 , μετονομάστηκε σε Μεσόκωμο.

ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ
Στο όρος Χορτιάτη πάνω από το Ζαγκλιβέρι, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Πετροκέρασα. Ένα αρχαίο Ιερό έθιμο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις 16-18 Απριλίου στα Πετροκέρασα και δίνει την ευκαιρία σε όσους προσέλθουν στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία του χωριού , να ασπασθούν το Τίμιο Ξύλο, που εδώ και δέκα αιώνες είναι το μεγαλύτερο κειμήλιο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στο Άγιον Όρος.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΪ-ΛΙΑ
Ο επισκέπτης περνώντας μέσα από το θαυμάσιο δάσος του Ομβριανού με τους υψηλόκορμους δρυς, τις καστανιές και τις οξιές, διασχίζει καταμεσής το δάσος του Ομβριανού και οδηγείται στην κορυφή του βουνού (1009 μέτρα υψόμετρο), όπου βρίσκεται το πέτρινο εκκλησάκι του Αϊ-Λιά.