Ο Βερτίσκος εκτείνεται στην ορεινή ζώνη της Επαρχίας Λαγκαδά σε υψόμετρο 750 μ. Και απέχει 40 χλμ. Από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο βερτίσκος πλούσιος σε φυσικές ομορφιές και με διάχυτο το παραδοσιακό στοιχείο αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους.

Στο χωριό πέρα από τα παλιά διώροφα πέτρινα σπίτια ξεχωρίζει η εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου η οποία άρχισε να κτίζεται το 1830 περίπου. Οι 188 εικόνες του ναού, χρονολογούνται από τις αρχές τους 17ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου.

Στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως οικιακά σκεύη , εργαλεία και εργόχειρα. Οι Νερομάνες Βερτίσκου ονομάστηκαν έτσι διότι ανάβλυζαν νερό συνεχώς. Τα ρηχά αυτά πηγάδια που όχι μόνο σώζονται αλλά και λειτουργούν μέχρι σήμερα αποτελούν κατασκευές που η αρχή τους χάνεται στην υστερορωμαική εποχή.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά την «τεχνική των προγόνων» περπατώντας από τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές μέσα στην φύση.

ΟΣΣΑ
Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος και έχει υψόμετρο 650 μέτρα. Η όσσα έχει την δική της ιστορία αφού είναι γνωστή από τα Ελληνιστικά χρόνια ως πόλη της αρχαίας Βισάλτιας.

Σημαντική είναι η επίσκεψη – προσκύνημα στις δύο εκκλησίες του χωριού , τον ναό των Ταξιαρχών του 1804 και τον Ιερό Ναό της Αγίας νεομάρτυρος Κυράννας, η θαυματουργή εικόνα της οποίας, φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό. Η μνήμη της Αγίας που γεννήθηκε κα έζησε στην Όσσα, γιορτάζεται στις 8 Ιανουαρίου.

Στις αρχές Ιουνίου, αξίζει κανείς να επισκεφθεί την «Γιορτή Κερασιού» στην Όσσα όπου οι κάτοικοι γιορτάζουν την εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή τους, διοργανώνοντας παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λίγο έξω από το χωριό λειτουργεί πλήρως επισκέψιμο οινοποιείο με υποδομές γευσιγνωσίας, υπαίθριο μουσείο οινολογίας, κάβα παλαίωσης κρασιού, παραδοσιακό καφενείο, εστιατόριο κ.λ.π.

ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ
Μόλις 22 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το καταπράσινο «χωριό των Ποντίων» , Πολυδένδρι. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα παραδοσιακά καφενεία και να γευτεί τα τοπικά προϊόντα.

ΠΕΝΤΕ ΒΡΥΣΕΣ
Το χωριό ιδρύθηκε το 1937 και αρχικά ονομάστηκε Πέντε Πηγάδια. Στη συνέχεια οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν 3 χλμ ανατολικά και το νέο χωριό ονομάστηκε Πέντε Βρύσες. Αξίζει μια στάση στην όμορφη πλατεία και στις ταβέρνς τους χωριύ για να απολαύσετε εξαιρετική κουζίνα και γνήσια τοπικά προϊόντα.

ΛΟΦΙΣΚΟΣ
Σε απόσταση 32 χλμ. Από την Θεσσαλονίκη και με υψόμετρο 480 μ., χτισμένο αμφιθεατρικά, βρίσκεται το χωριό Λοφίσκος.  Κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου οι κάτοικοι τιμώντας την θρακική καταγωγή τους υποδέχονται στο παρεκκλήσι των Αγίων Επτά Παίδων Μακκαβαίων την Ιερή Εικόνα. Το ιστορικό παρεκκλήσι κτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού εις ανάμνησιν του μεγάλου Μοναστηρίου Ιντζεκιοι της περιοχής Γανο΄χωρων στην Ανατολική Θράκη.

ΧΩΡΟΥΔΑ
Σε μια γραφική τοποθεσία, βουτηγμένη στο πράσινο και σε υψόμετρο 640 μέτρων περίπου βρίσκεται η Χωρούδα. Στο χωριό αν και εγκαταλείφθηκε το 1947, σώζεται μέχρι σήμερα διατηρώντας την ιστορία και την επιβλητικότητα του ο Ναός του Αγίου Αθανασίου, κτίσμα του δεύτερου μισού του 16ου αιώνος, οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ναού, ιστορούνται χωρίς χρονολογική ακρίβεια στο δεύτερο μισό τους 17ου αιώνα ενώ οι νέες εικόνες του τέμπλου κινούνται μεταξύ των ετών 1760 – 1780.