Η δημοτική ενότητα της Ασσήρου επεκτείνεται στους πρόποδες του όρους Βερτίσκος, αποτελείται από την Άσσηρο , την Κριθιά και το Εξαμίλι.

ΑΣΣΗΡΟΣ
Τα παλαιότερα στοιχεία που γνωρίζουμε για την περιοχή είναι απο το 2000 π.Χ. και αναφέρονται στην γνωστή «Τούμπα Ασσήρου» . Η «Τούμπα» ήταν το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής περίπου έως το 900 π.Χ.. Οι επισκέπτες της περιοχής αξίζει να επισκεφτούν τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία.

ΚΡΙΘΙΑ
Η Κριθιά είναι ένας όμορφος γραφικός προορισμός λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Λαγκαδά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται στις μέρες των αποκριών καθώς διοργανώνεται η «Γιορτή του Μαντιού». Το μαντί είναι μια πίτα που έφεραν από την Θράκη οι πρόσφυγες του 1922, την οποία παρασκεύαζαν σε εκλεκτές περιπτώσεις. Επίσης στις 23 Αυγούστου ο Ιερός Ναός της περιοχής γιορτάζει με την Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΕΞΑΜΙΛΙ
Το Εξαμίλι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Άσσηρο και αξίζει κανείς να επισκεφθεί την περιοχή Πλατάνια με πλούσια φυσική ομορφιά , επίσης τον Σεπτέμβριο κάθε έτους διοργανώνεται η γιορτή του «Τρύγου» με πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.