Ο Λαγκαδάς είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ανήκει στο Νομό Θεσσαλονίκης και απέχει 20 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Η σημερινή Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά περιλαμβάνει τα χωριά: Ανάληψη, Κολχικό , Δρακόντιο, Ηράκλειο, Καβαλάρι, Λαγυνά, Περιβολάκι, Χρυσαυγή. Το όνομα της η πόλη το οφείλει στην γεωγραφική της θέση. Η λέξη «Λαγκαδάς» προέρχεται από το «λαγκάδιν» , το υποκοριστικό της λέξης «λάγκος» που σημαίνει κοιλάδα. Ο Λαγκαδάς ήταν μια από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες πόλει της αρχαίας Μυγδονίας (πόλη των νερών) μέχρι το 2.000 π.Χ. το έδαφος του καλύπτονταν από τα νερά της λίμνης του Αγίου Βασιλείου (λίμνη Κορώνεια).

Η θέση της πόλης, χάρισε στους κατοίκους πολλά χρόνια αργότερα, την ευλογία μιας εύφορης γης, με πλούσια παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Μέχρι σήμερα ο Λαγκαδάς φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας οπωροκηπευτικά προϊόντα του.

Καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κάθε έτος κατά τον μήνα Μάιο.

Κάθε χρόνο στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αναβιώνει στην πόλη το έθιμο της πυροβασίας. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν κάποτε ξέσπασε φωτιά στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης οι χωρικοί αψηφώντας τον κίνδυνο, μπήκαν στον ναό για να σώσουν τις ιερές εικόνες, με την βοήθεια των οποίων βγήκαν ανέπαφοι από τις φλόγες. Το όνομα αναστενάρια προέρχεται από το αναστενάρι, το εικόνισμα που κρατούν σε όλη την διάρκεια της γιορτής στα χέρια τους και που θεωρείται ο ανώτατος αρχηγός των Αναστενάρηδων.